Generatia Z schimba regulile jocului pe piata muncii, iar studiile recente arata ca tot mai multi tineri din aceasta categorie prefera freelancingul in locul locurilor de munca traditionale. Potrivit unui raport realizat de The Upwork Research Institute, peste 52% dintre profesionistii Gen Z din SUA aleg sa lucreze ca freelanceri, comparativ cu 44% dintre Millennials, 30% dintre Gen X si doar 26% dintre Baby Boomers. Aceasta tendinta demonstreaza o schimbare profunda in perceptia asupra muncii si a modului de dezvoltare a carierei. Cum prefera sa lucreze Gen Z? Care este perceptia lor asupra recrutarii? Afla in cele ce urmeaza!
Pentru prima data, cercetarea realizata de The Upwork Research Institute identifica cinci tipuri distincte de freelanceri, numite „modele de cariera freelance”: Portfolio Careerist, Independent Consultant, Moonlighter (Freelancer part-time), Temporary “Gig” Worker (Lucrator Part-Time) si Company Founder (Fondator de companie).
Cea mai mare categorie de freelanceri din Generatia Z se identifica drept Portofolio Careerist (39%) - profesionisti calificati care gestioneaza un portofoliu variat de proiecte in diverse industrii si pentru mai multi clienti.
„Cercetarea noastra arata ca noua generatie de talente percepe cariera moderna ca fiind mult mai diversificata si dinamica decat generatiile anterioare. Ei isi doresc libertate, control si autonomie, ceea ce le permite sa profite de noi moduri de lucru, care le influenteaza performanta si stabilitatea financiara", a declarat Kelly Monahan, director general al Institutului de Cercetare Upwork. „Multi lideri si profesionisti asociaza freelancing-ul doar cu munca pe termen scurt si tranzactionala, dar este mult mai complex decat atat. Cele cinci modele distincte de freelancing ne arata ca fiecare dintre aceste aranjamente de munca are motivatii unice, ceea ce are implicatii clare pentru peisajul in continua schimbare al angajarilor."
Formele de lucru preferate de Gen Z
- Majoritatea profesionistilor din Generatia Z aleg freelancing-ul in locul joburilor traditionale: Peste jumatate (53%) dintre freelanceri lucreaza cel putin 40 de ore pe saptamana in diverse tipuri de proiecte. O treime dintre acestia lucreaza astfel de peste doi ani.
- Generatia Z adopta o mentalitate antreprenoriala, construindu-si cariere flexibile bazate pe alegeri, nu din necesitate: Desi stabilitatea financiara este importanta pentru toti freelancerii Generatiei Z, 70% spun ca aleg freelancing-ul pentru flexibilitatea programului, 64% pentru a lucra intr-un mediu fara limitari legate de varsta, rasa sau gen, 64% pentru libertatea de a lucra din orice locatie, 62% pentru a urma o munca pe care o considera semnificativa, iar 61% pentru a avea mai mult control asupra dezvoltarii personale si carierei lor.
- Freelancerii din Generatia Z prioritizeaza invatarea si adoptarea noilor tehnologii, precum AI: 51% dintre profesionistii Generatiei Z folosesc inteligenta artificiala generativa, insa rata este si mai mare in randul freelancerilor Generatiei Z (61%), comparativ cu colegii lor angajati full-time (41%). De asemenea, 39% dintre freelancerii Generatiei Z au obtinut deja o certificare specializata in AI.
- "Portofolio Careerist" este modelul preferat de freelancing al Generatiei Z: 39% dintre freelanceri se identifica astfel, 26% ca Consultanti independenti, 24% ca Freelanceri part-time (Moonlighters), 7% ca Lucratori temporari (Gig Workers), iar 3% ca Fondatori de companii.
- Majoritatea freelancerilor din Generatia Z ofera servicii specializate: 45% dintre ei lucreaza in domenii precum programare, copywriting si design, in timp ce 24% activeaza ca experti in social media si creatori de continut pentru altii.
Studiul arata si o preferinta spre munca temporara, ca o forma de lucru care ofera flexibilitate si posibilitatea de alegere a proiectelor. Insa care e perceptia tinerilor din Generatia Z fata de agentiile de recrutare a lucratorilor temporari?
Bullhorn (compania americana de software, bazat pe cloud, pentru industria de recrutare si plasare a fortei de muncă) a chestionat in 2022 1.000 de candidati Gen Z din SUA — nascuti intre 1998 si 2004 — despre atitudinile lor fata de munca si firmele de recrutare pe parcursul verii anului 2022 pentru a afla opiniile lor privind piata locurilor de munca, parerea lor lor fata de firmele de recrutare si asteptarile lor fata de recrutori.
Perceptiile fata de industria recrutarii: pozitive, dar gradul de recunoastere este redus
Doar 25% dintre tinerii din Gen Z inteleg bine ce fac firmele de recrutare. Exista vesti bune si rele pentru firmele de recrutare ingrijorate de concurenta crescuta din partea platformelor de talente online: tinerii din Gen Z au pareri pozitive despre agentiile de recrutare, dar gradul de constientizare si recunoastere a industriei recrutarii este, in general, scazut.
Trei din patru respondenti spune ca nu intelege clar ce fac firmele de recrutare. Totusi, aproape jumatate dintre respondenti planuiesc sa lucreze cu firme de recrutare in viitorul apropiat sau lucreaza deja cu astfel de firme.
95% se asteapta ca recrutorii sa-i ajute sa-si gaseasca un loc de munca mai bun. Respondentii care nu au lucrat cu firme de recrutare sunt mai predispusi sa aiba aceasta opinie decat cei care au lucrat deja cu ele.
Asteptarile privind recrutarea: proces simplificat, implicare constanta
3 din 4 respondenti Gen Z au renuntat la o oportunitate promitatoare in mijlocul procesului de recrutare. Firmele de recrutare ar putea pierde nenumarate oportunitati din cauza unui proces de recrutare greoi sau invechit. Trei din patru au renuntat la o oportunitate promitatoare din cauza unui obstacol in proces, iar o treime au renuntat inainte de a aplica.
Talentele mentioneaza problemele de comunicare sau implicare drept provocarea principala cu care se confrunta. 17% mentioneaza ingrijorari legate de salariu sau beneficii, 24% comunicarea slaba din partea recrutorului, 20% - un proces care consuma mult timp 19% - un proces de recrutare prea complicat.
Preferintele si asteptarile privind tehnologia
85% spun ca intregul proces de cautare a unui loc de munca si aplicare este invechit. 89% dintre respondentii care au avut o opinie despre site-urile de recrutare au spus ca un site invechit ii face sa nu aiba incredere intr-o companie. 85% cred ca intregul proces de recrutare este invechit.
Ce perceptie are Gen Z asupra rolului AI si automatizarii, cum ar fi chatbotii, in procesul de recrutare? Cand au fost intrebati despre preferintele lor privind contactul uman in timpul cautarii si aplicarii la joburi, 2 din 5 respondenti au spus ca prefera sa lucreze exclusiv cu chatboti, fara contact cu un recrutor uman. 3 din 5prefera totusi cel putin o interactiune umana, sugerand ca firmele ar trebui sa aiba mai multe optiuni adaptate nevoilor unice ale fiecarui candidat.
Daca vrei sa imbunatatesti experienta tinerilor din Generatia Z ar trebui sa te concentrezi pe experienta mobila. 71% dintre respondentii Gen Z folosesc in principal un dispozitiv mobil pentru a aplica la locuri de munca. In timp ce 59% dintre toti respondentii folosesc in principal smartphone-urile pentru a aplica la locuri de munca, doar 9% folosesc aplicatii dedicate.
Preferintele privind comunicarea: contact frecvent, in termenii lor
3 din 4 tineri Gen Z vor ca recrutorii sa ii contacteze cel putin la fiecare doua saptamani. Preferintele Gen Z privind comunicarea le reflecta indeaproape pe cele ale generatiilor mai in varsta. Aproape jumatate dintre tineri vor ca recrutorii sa comunice prin e-mail. LinkedIn este al doilea mediu preferat pentru prezentarea oportunitatilor in cariera.
Tinerii spun ca recrutorii nu ii contacteaza suficient in timpul unui proces de recrutare. Patru din cinci respondenti vor ca recrutorii sa ii contacteze cel putin de doua ori pe luna, iar 55% vor sa fie contactati cel putin o data pe saptamana.
Gen Z crede in valoarea recrutorilor, dar nu va tolera procese invechite de recrutare. La fel ca celelalte generatii, talentele din Gen Z se asteapta la o experienta simplificata, cu o comunicare clara si constanta. Le poti oferi o experienta de top adaptata preferintelor lor daca ai:
- Transparenta si claritate in procesul de recrutare: Tinerii din Generatia Z apreciaza informatiile clare despre salariu, responsabilitati si cultura organizationala. Lipsa transparentei poate duce la pierderea interesului fata de o oportunitate de munca.
- Proces de aplicare digitalizat si eficient: Fiind nativi digitali, acesti tineri se asteapta la procese de recrutare rapide si accesibile de pe dispozitive mobile. Implementarea unor instrumente precum chatboti pentru raspunsuri imediate si platforme de aplicare prietenoase cu utilizatorul poate imbunatati experienta candidatului.
- Oportunitati de dezvoltare profesionala: Generatia Z valorizeaza oportunitatile de invatare si dezvoltare continua. Agentiile ar trebui sa evidentieze programele de mentorat, trainingurile si posibilitatile de avansare in cariera disponibile.
- Flexibilitate in modalitatile de lucru: Posibilitatea de a lucra remote sau in regim hibrid este foarte apreciata. Agentiile care pot oferi astfel de oportunitati vor avea un avantaj in atragerea candidatilor din Generatia Z.
Apeleaza la o agentie de leasing de personal, precum Smartemp pentru a tine pasul cu preferintele Generatiei Z!
Smartemp are peste 13 ani de experienta in servicii de leasing de personal si peste 10 ani de lucru cu multinationalele. Recrutam specialisti in Resurse Umane, Financiar, IT&C, IT help desk, Office management, etc. pentru o perioada prestabilita. Procesul de aplicare este simplu, pe site-ul smartemp.ro, optimizat pentru mobil, candidatii se inregistreaza aici si pot aplica apoi la joburile disponibile in sectiunea Cariere. Mentinem comunicarea cu acestia pe tot parcursul procesului de recrutare, oferind detalii despre etapele acestuia, precum si feedback. Ne ocupam de documentele necesare angajarii, intocmim actele aditionale si deciziile, pregatim si transmitem catre autoritatile abilitate registrul electronic de evidenta a salariatilor.
Cere oferta personalizata de recrutare aici sau la office@smartemp.ro
Surse:
- Bullhorn - "How Do Gen Z Workers Feel About Staffing Firms? | A Bullhorn GRID Report"
- investors.upwork.com - "Gen Z Is Abandoning Conventional 9-to-5 Corporate Jobs for More Diverse, Flexible Careers in Freelancing, According to New Upwork Research"
- The Guardian - "Conscious unbossing: why Gen Z are refusing to become managers" - The Guardian
- Agent for the Future "Attracting and Retaining Millennials & Gen Z" - Agent for the Future
- World Economic Forum - "How to recruit Generation Z workers and hold on to them"
- TriStarr Recruiting - "Gen Z Job Candidates Have Different Expectations – How Staffing Agencies Can Flex" - TriStarr Recruiting
Citeste si:
10 mituri despre angajarea temporara si realitatea din spatele acestora
Cum sa creezi un anunt de job temporar care atrage candidatii