office@smartemp.ro

021 301 90 90

Expo Business Park, Str. Aviator Popisteanu nr. 54A, Cladirea 2, etaj 4, sector 1, 012244 Bucuresti

Iti este dificil sa te angajezi? Iata de ce si ce plusuri iti aduce un job temporar

Poate iti doresti o schimbare in cariera sau din diferite motive ai renuntat la jobul actual si cauti alte optiuni. Indiferent de situatia ta, este normal sa treci printr-o perioada mai dificila si sa iti ia ceva timp pana iti gasesti un nou loc de munca. Dar gasirea unui loc de munca potrivit, care sa-ti acopere cheltuielile va necesita putin timp si pregatire.

De ce este greu sa gasesti un job?

Concurenta intensa. Competitia pentru anumite joburi poate fi acerba. Angajatorii primesc sute de aplicatii pentru un singur post, ceea ce face ca procesul de selectie sa fie foarte strict.
CV-ul nu este convingator. Un CV care nu evidentiaza punctele tale forte pot fi rapid eliminate in etapa initiala de selectie.
Lipsa experientei relevante. Este posibil sa nu ai experienta necesara pentru pozitiile la care aplici si angajatorul sa aleaga candidatul apropiat de profilul postului.
Nu esti deschis si altor tipuri de joburi, cum sunt cele temporare sau pe proiect, pentru ca simti ca nu iti ofera perspectiva in cariera si stabilitate financiara.
Lipsa unei retele profesionale. Multe joburi sunt ocupate prin recomandari sau conexiuni. Daca nu ai o retea profesionala bine dezvoltata, este posibil sa pierzi oportunitati valoroase.
Piata muncii in schimbare. Cerintele angajatorilor se schimba constant, iar anumite competente devin mai relevante, in timp ce altele sunt de domeniul trecutului. Lipsa unor abilitati actuale poate fi un obstacol major in gasirea unui job.

Solutii pentru a-ti creste sansele de angajare
1. Actualizeaza si optimizeaza CV-ul

Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este CV-ul tau. Reflecta experienta ta de munca si competentele cele mai recente si este scris astfel incat sa atragi atentia managerilor de angajare si recrutorilor?

Inainte sa incepi sa cauti locuri de munca, asigura-te ca iti actualizezi CV-ul si ca mentionezi inca de la inceput abilitatile si experienta care te califica pentru jobul pe care ti-l doresti. Mentioneaza realizarile tale prin cifre si arata impactul lor asupra business-ului pentru ca CV-ul sa iasa in evidenta (liderii in HR sunt mai usor de convins cand vad CV-uri care arata ca esti increzator si calificat) Si nu uita sa adaugi o scrisoare de intentie! Daca ai gasit un loc de munca care te intereseaza cu adevarat, o scrisoare de intentie te va ajuta sa te diferentiezi de ceilalti candidati si sa explici de ce ai fi potrivit pentru acel post.

2. Aplica pentru locuri de munca pentru care esti calificat

Este tentant sa aplici la mai multe joburi, unele in afara nivelului tau de experienta. Asa consideri ca iti cresti sansele de angajare. Dar daca esti entry-level si aplici pentru roluri de conducere (sau chiar pentru pozitii in conducerea executiva), nu te astepta sa fii sunat prea curand. Ramai in zona locurilor de munca pentru care esti calificat, fara sa fii sub- sau supra-calificat. De asemenea, evita sa aplici pentru locuri de munca mult sub nivelul tau de educatie sau experienta, cu exceptia cazului in care ai nevoie urgenta de un venit.

3. Concentreaza-te pe ceea ce conteaza

Candidatii care nu gasesc un loc de munca adesea au o strategie neclara. In loc sa aplici pentru sute de locuri de munca, creeaza o lista cu companiile dorite si stabileste obiective realiste. Construieste relatii cu oameni din reteaua ta.  Atentia pe calitate in detrimentul cantitatii iti va permite sa-ti canalizezi eforturile mai eficient.

4. Foloseste principiul proximitatii

Valorifica oamenii si locurile pe care le cunosti deja, astfel incat sa-ti gasesti mai usor job. Iata cum functioneaza principiul proximitatii:

Valorifica-ti reteaua. Comunica prietenilor, familiei si fostilor colegi ca iti cauti job. Poti fi la doar un contact sau la o conversatie distanta de o oportunitate care iti schimba viata.
Mentine conexiunile. Daca vrei sa ai o retea puternica, trebuie sa te conectezi cu oamenii in mod regulat. Trimite mesaje, felicita-ti fostii colegi pentru promovari si mentine relatiile active.

5. Ia in considerare un job temporar

Te intrebi in continuare: „De ce este atat de greu sa gasesc un loc de munca?” Poate ca este timpul sa fii mai flexibil in alegeri si chiar sa iei in calcul varianta unui job temporar. Astfel ai posibilitatea de a dobandi cunostinte noi si experienta intr-un domeniu in care iti doresti sa te specializezi, ai sansa de a alege mai usor o perioada de munca potrivita cu nevoile tale de dezvoltare. In plus, beneficiezi de acelasi tratament ca angajatii interni si poti fi ajutat de agentul de munca sa iti gasesti un nou loc de munca dupa ce perioada contractuala ajunge la final.

Smartemp are peste 13 ani de experienta in servicii de leasing de personal si peste 10 ani de lucru cu multinationalele. Punem la dispozitie joburi in Resurse Umane, Financiar, IT&C, IT help desk, Office management, etc. pentru o perioada prestabilita. Recrutam lucratorii temporari, pe baza CV-urilor primite la joburile publicate pe cariere.smartemp.ro, apeland la baza noastra de date, dar si prin headhunting. Dupa ce ai agreat oferta, stabilim o intalnire in vederea informarii legate de documentele necesare angajarii, conditiile de munca si fisa postului.

Parteneriatul cu Smartemp este bazat pe comunicare, incredere si flexibilitate. Periodic, evaluam serviciile oferite si cautam variante de optimizare a activitatii atat pentru candidati, cat si pentru companii. Ne asiguram ca angajatii isi pot prelungi contractele temporare pana la 36 de luni sau le oferim alte variante de lucru temporar.

6. Extinde-ti aria de cautare si fii deschis relocarii

Daca oportunitatile de munca nu apar in apropierea ta, ar putea fi momentul sa cauti locuri de munca dincolo de zona in care locuiesti. Asta nu inseamna neaparat ca va trebui sa te muti, poti obtine un job mai departe de casa, dar care sa-ti permita sa lucrezi remote. Daca esti deschis sa te muti intr-un alt oras sau stat, inseamna din stat ca-ti maresti sansele de angajare.

7. Imbunatateste-ti abilitatile

Daca iti lipsesc abilitatile profesionale sau daca cunostintele tale sunt depasite in lumea digitala, acesta ar putea fi semnalul sa te intorci la scoala sau sa obtii certificari. Solutiile?
Investeste in educatie continua: Participa la cursuri online pe platforme precum Coursera, Udemy sau edX.
Obtine certificari: Specializarile recunoscute international pot face diferenta. Monitorizeaza tendintele, citeste rapoarte de industrie si articole despre cerintele actuale ale pietei.

8. Fii perseverent

Fii hotarat cand ai in plan sa-ti gasesti job. Asta poate insemna sa iti perfectionezi abilitatile tehnice si soft si sa iti construiesti increderea. Perseverenta inseamna sa continui – indiferent de ce – pana cand obtii rolul dorit. Sa mergi la interviuri chiar daca simti ca ai emotii, ca ai incredere in tine sau crezi ca nu ai sanse de angajare. Interviurile iti vor permite sa exersezi si sa-ti imbunatatesti abilitatile pentru a obtine jobul dorit.

9. Cere feedback

Daca ai avut cateva interviuri, dar acestea nu s-au concretizat in oferte de munca, este posibil sa ai nevoie de feedback sau de consiliere in cariera. Poate ca esti super calificat, dar iti este greu sa te prezinti intr-un mod care sa atraga atentia unui manager de recrutare. Sau poate ca personalitatea ta straluceste in timpul interviului, dar ai nevoie sa adaugi mai multe competente profesionale. Nu te teme sa contactezi managerii HR si sa le ceri politicos un feedback.

10. Mentine o atitudine pozitiva

Sa cauti un loc de munca poate fi o activitate coplesitoare din punct de vedere emotional. Aplici si invitatiile la interviu intarzie sa apara. Insa nu te lasa coplesit de situatie si evita sa-ti pui etichete. Mentine-ti obiectivul si continua sa cauti. Asa cum spunea Thomas Edison: „Nu am esuat. Tocmai am gasit 10.000 de cai care nu vor functiona” Fiecare job pentru care aplici este un pas mai aproape de cel care  ti se potriveste.

11. Dezvolta-ti brandul personal

Dezvoltarea brandului personal poate face diferenta intr-o piata a muncii competitiva. Cauta numele tau pe Google intr-o fereastra incognito pentru a vedea ce vad managerii HR. Asigura-te ca profilurile tale de pe retelele sociale prezinta abilitatile si calificarile, care se regasesc si in CV-ul tau. Concentreaza-te pe ceea ce te face unic pentrru a te diferentia de ceilalti candidati.

12. Ai grija de starea ta de bine

Cautarea indelungata a unui loc de munca poate afecta sanatatea mintala. Pentru a evita aceasta situatie, include in programul tau pauze, respecta orele de lucru si sarbatoreste micile realizari pentru a ramane motivat. In paralel, implica-te in hobby-urile preferate sau petrece timp cu prietenii.

Procesul de cautare a unui loc de munca poate fi dificil, dar nu imposibil. Prin abordarea corecta si prin deschiderea si spre variante pe care la prima vedere nu le iei in calcul, cum ar fi acceptarea unui job temporar, iti poti creste considerabil sansele de succes. Fii proactiv, dezvolta-te continuu si nu uita ca fiecare efort te aduce mai aproape de jobul dorit.

 

Surse: 

"Can’t Find A Job? Here’s What You Need To Know" - Forbes

"Can’t Find a Job? Here Are 9 Tips" - ramseysolutions.com

"Why You’re Not Getting Hired: 6 Common Reasons" - The Muse

"Top 10 Job Search Strategies for 2024" - Indeed

"How to Build a Strong LinkedIn Profile in 2024" - LinkedIn Blog

"Networking Tips to Help You Land Your Dream Job" - Harvard Business Review

 

Citeste si:

Ține cont de trendurile în munca temporară pentru 2025!

Cum îți găsești mai ușor un job temporar

Scroll to Top