office@smartemp.ro

021 301 90 90

Expo Business Park, Aviator Popisteanu no. 54A, Building 2, 4th floor, District 1, 012244 Bucharest

Îți este dificil să te angajezi? Iată de ce și ce plusuri îți aduce un job temporar

Poate îți dorești o schimbare în carieră sau din diferite motive ai renunțat la jobul actual și cauți alte opțiuni. Indiferent de situația ta, este normal să treci printr-o perioadă mai dificilă și să îți ia ceva timp până îți găsești un nou loc de muncă. Dar găsirea unui loc de muncă potrivit, care să-ți acopere cheltuielile va necesita puțin timp și pregătire.

De ce este greu să găsești un job?

Concurența intensă. Competiția pentru anumite joburi poate fi acerbă. Angajatorii primesc sute de aplicații pentru un singur post, ceea ce face ca procesul de selecție să fie foarte strict.
CV-ul nu este convingător. Un CV care nu evidențiază punctele tale forte pot fi rapid eliminate în etapa inițială de selecție.
Lipsa experienței relevante. Este posibil să nu ai experiența necesară pentru pozițiile la care aplici și angajatorul să aleagă candidatul apropiat de profilul postului.
Nu ești deschis și altor tipuri de joburi, cum sunt cele temporare sau pe proiect, pentru că simți că nu îți oferă perspectivă în carieră și stabilitate financiară.
Lipsa unei rețele profesionale. Multe joburi sunt ocupate prin recomandări sau conexiuni. Dacă nu ai o rețea profesională bine dezvoltată, este posibil să pierzi oportunități valoroase.
Piața muncii în schimbare. Cerințele angajatorilor se schimbă constant, iar anumite competențe devin mai relevante în timp ce altele sunt de domeniul trecutului. Lipsa unor abilități actuale poate fi un obstacol major în găsirea unui job.

Soluții pentru a-ți crește șansele de angajare

1. Actualizează și optimizează CV-ul

Primul lucru la care ar trebui să te gândești este CV-ul tău. Reflectă experiența ta de muncă și competențele cele mai recente și este scris astfel încât să atragi atenția managerilor de angajare și recrutorilor?

Înainte să începi să cauți locuri de muncă, asigură-te că îți actualizezi CV-ul și că menționezi încă de la început abilitățile și experiența care te califică pentru jobul pe care ți-l dorești. Menționează realizările tale prin cifre și arată impactul lor asupra business-ului pentru ca CV-ul să iasă în evidență (liderii în HR sunt mai ușor de convins când văd CV-uri care arată că ești încrezător și calificat) Și nu uita să adaugi o scrisoare de intenție! Dacă ai găsit un loc de muncă care te interesează cu adevărat, o scrisoare de intenție te va ajuta să te diferențiezi de ceilalți candidați și să explici de ce ai fi potrivit pentru acel post.

2. Aplică pentru locuri de muncă pentru care ești calificat

Este tentant să aplici la mai multe joburi, unele în afara nivelului tău de experiență. Așa consideri că îți crești șansele de angajare. Dar dacă ești entry-level și aplici pentru roluri de conducere (sau chiar pentru poziții în conducerea executivă), nu te aștepta să fii sunat prea curând. Rămâi în zona locurilor de muncă pentru care ești calificat, fără să fii sub- sau supra-calificat. De asemenea, evită să aplici pentru locuri de muncă mult sub nivelul tău de educație sau experiență, cu excepția cazului în care ai nevoie urgentă de un venit.

3. Concentrează-te pe ceea ce contează

Candidații care nu găsesc un loc de muncă adesea au o strategie neclară. În loc să aplici pentru sute de locuri de muncă, creează o listă cu companiile dorite și stabilește obiective realiste. Construiește relații cu oameni din rețeaua ta.  Atenția pe calitate în detrimentul cantității îți va permite să-ți canalizezi eforturile mai eficient.

4. Folosește principiul proximității

Valorifică oamenii și locurile pe care le cunoști deja, astfel încât să-ți găsești mai ușor job. Iată cum funcționează principiul proximității:

Valorifică-ți rețeaua. Comunică prietenilor, familiei și foștilor colegi că îți cauți job. Poți fi la doar un contact sau la o conversație distanță de o oportunitate care îți schimbă viața.
Menține conexiunile. Dacă vrei să ai o rețea puternică, trebuie să te conectezi cu oamenii în mod regulat. Trimite mesaje, felicită-ți foștii colegi pentru promovări și menține relațiile active.

5. Ia în considerare un job temporar

Te întrebi în continuare: „De ce este atât de greu să găsesc un loc de muncă?” Poate că este timpul să fii mai flexibil în alegeri și chiar să iei în calcul varianta unui job temporar. Astfel ai posibilitatea de a dobândi cunoștințe noi și experiență într-un domeniu în care îți dorești să te specializezi, ai șansa de a alege mai ușor o perioadă de muncă potrivita cu nevoile tale de dezvoltare. În plus, beneficiezi de același tratament ca angajații interni și poți fi ajutat de agentul de munca să îți găsești un nou loc de muncă dupa ce perioada contractuală ajunge la final.

Smartemp are peste 13 ani de experiență în servicii de leasing de personal și peste 10 ani de lucru cu multinaționalele. Punem la dispoziție joburi în Resurse Umane, Financiar, IT&C, IT help desk, Office management, etc. pentru o perioadă prestabilită. Recrutăm lucrătorii temporari, pe baza CV-urilor primite la joburile publicate pe cariere.smartemp.ro, apelând la baza noastră de date, dar și prin headhunting. După ce ai agreat oferta, stabilim o întâlnire în vederea informării legate de documentele necesare angajării, condițiile de muncă și fișa postului.

Parteneriatul cu Smartemp este bazat pe comunicare, încredere și flexibilitate. Periodic, evaluăm serviciile oferite și căutăm variante de optimizare a activității atât pentru candidați, cât și pentru companii. Ne asigurăm că angajații își pot prelungi contractele temporare până la 36 de luni sau le oferim alte variante de lucru temporar.

6. Extinde-ți aria de căutare și fii deschis relocării

Dacă oportunitățile de muncă nu apar în apropierea ta, ar putea fi momentul să cauți locuri de muncă dincolo de zona în care locuiești. Asta nu înseamnă neapărat că va trebui să te muți, poți obține un job mai departe de casă, dar care să-ți permită să lucrezi remote. Dacă ești deschis să te muți într-un alt oraș sau stat, înseamnă din stat că-ți mărești șansele de angajare.

7. Îmbunătățește-ți abilitățile

Dacă îți lipsesc abilitățile profesionale sau dacă cunoștințele tale sunt depășite în lumea digitală, acesta ar putea fi semnalul să te întorci la școală sau să obții certificări. Soluțiile?
Investește în educație continuă: Participă la cursuri online pe platforme precum Coursera, Udemy sau edX.
Obține certificări: Specializările recunoscute internațional pot face diferența. Monitorizează tendințele, citește rapoarte de industrie și articole despre cerințele actuale ale pieței.

8. Fii perseverent

Fii hotărât când ai în plan să-ți găsești job. Asta poate însemna să îți perfecționezi abilitățile tehnice și soft și să îți construiești încrederea. Perseverența înseamnă să continui – indiferent de ce – până când obții rolul dorit. Să mergi la interviuri chiar dacă simți că ai emoții, că ai încredere în tine sau crezi că nu ai șanse de angajare. Interviurile îți vor permite să exersezi și să-ți îmbunătățești abilitățile pentru a obține jobul dorit.

9. Cere feedback

Dacă ai avut câteva interviuri, dar acestea nu s-au concretizat în oferte de muncă, este posibil să ai nevoie de feedback sau de consiliere în carieră. Poate că ești super calificat, dar îți este greu să te prezinți într-un mod care să atragă atenția unui manager de recrutare. Sau poate că personalitatea ta strălucește în timpul interviului, dar ai nevoie să adaugi mai multe competențe profesionale. Nu te teme să contactezi managerii HR și să le ceri politicos un feedback.

10. Menține o atitudine pozitivă

Să cauți un loc de muncă poate fi o activitate copleșitoare din punct de vedere emoțional. Aplici și invitațiile la interviu întârzie să apară. Însă nu te lăsa copleșit de situație și evită să-ți pui etichete. Menține-ți obiectivul și continuă să cauți. Așa cum spunea Thomas Edison: „Nu am eșuat. Tocmai am găsit 10.000 de căi care nu vor funcționa” Fiecare job pentru care aplici este un pas mai aproape de cel care  ți se potrivește.

11. Dezvoltă-ți brandul personal

Dezvoltarea brandului personal poate face diferența într-o piață a muncii competitivă. Caută numele tău pe Google într-o fereastră incognito pentru a vedea ce văd managerii HR. Asigură-te că profilurile tale de pe rețelele sociale prezintă abilitățile și calificările, care se regăsesc și în CV-ul tău. Concentrează-te pe ceea ce te face unic pentrru a te diferenția de ceilalți candidați.

12. Ai grijă de starea ta de bine

Căutarea îndelungată a unui loc de muncă poate afecta sănătatea mintală. Pentru a evita această situație, include în programul tău pauze, respectă orele de lucru și sărbătorește micile realizări pentru a rămâne motivat. În paralel, implică-te în hobby-urile preferate sau petrece timp cu prietenii.

Procesul de căutare a unui loc de muncă poate fi dificil, dar nu imposibil. Prin abordarea corectă și prin deschiderea și spre variante pe care la prima vedere nu le iei în calcul, cum ar fi acceptarea unui job temporar, îți poți crește considerabil șansele de succes. Fii proactiv, dezvoltă-te continuu și nu uita că fiecare efort te aduce mai aproape de jobul dorit.

Surse: 

"Can’t Find A Job? Here’s What You Need To Know" - Forbes

"Can’t Find a Job? Here Are 9 Tips" - ramseysolutions.com

"Why You’re Not Getting Hired: 6 Common Reasons" - The Muse

"Top 10 Job Search Strategies for 2024" - Indeed

"How to Build a Strong LinkedIn Profile in 2024" - LinkedIn Blog

"Networking Tips to Help You Land Your Dream Job" - Harvard Business Review

Citește și: 

Cum îți găsești mai ușor un job temporar

Ține cont de trendurile în munca temporară pentru 2025!

Scroll to Top