Ai in plan sa angajezi muncitori temporari, dar nu cunosti legislatia? Serviciile de munca temporara reprezinta o solutie optima din punct de vedere financiar, dar si accesibila si lipsita de riscuri. Echipa Smartemp cunoaste piata fortei de munca temporare si legislatia in vigoare. Descopera cateva informatii utile care iti vor oferi un start bun in externalizarea angajarii lucratorilor temporari.
Munca temporara in Romania in raport cu alte tari europene
In 2022, 24 de milioane de persoane au lucrat cu un contract temporar in UE (12% din totalul angajatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani), conform datelor Eurostat. Dintre acestia, un sfert (6 milioane, 23%) aveau varste cuprinse intre 15-29 de ani si nu aveau studii.
Cea mai mare pondere a lucratorilor temporari cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani a fost inregistrata in Portugalia (40%), urmata de Spania (39%) si Italia (38%). Pe de alta parte, cele mai scazute ponderi au fost inregistrate in Lituania si Letonia (ambele 3%), Romania (4%) si Estonia (5%).
Asadar, in Romania, potrivit celor mai recente date Eurostat, contractele de munca temporara sunt putin folosite, comparativ cu alte tari ale Uniunii Europene.
Angajatii temporari
Flexibilitatea la job este o tendinta actuala din ce in ce mai pronuntata si la noi in tara. Munca temporara ofera angajatilor o combinatie optima de flexibilitate si siguranta.
Oportunitatile oferite de munca temporara sunt apreciate in special de tineri. Acestia au astfel posibilitatea de a vedea cat de bine se potrivesc cu un loc de munca pe care si-l doresc si de a se confrunta cu responsabilitatile jobului in sine.
Companiile care incheie contracte prin agent de munca temporara
Companiile care doresc sa atraga talente si potentiali specialisti, care se gandesc la posibilitatea testarii acestora pe o perioada mai mare de timp opteaza pentru servicii de munca temporara.
In 2024, in contextul unei fluctuatii tot mai crescute de personal, precum si a lipsei de candidati, companiile au posibilitatea sa acopere deficitul si sa isi securizeze costurile folosind serviciile de leasing de personal. Potentialul de crestere a contractelor prin agent de munca temporara este mare in contextul in care la nivelul Europei munca temporara este sustinuta si reglementata prin conditii care sustin drepturile angajatilor.
Leasingul de personal in legislatia romaneasca
Leasingul de personal reprezinta una din modalitatile angajatorilor de a flexibiliza munca si de a avea un control mai eficient al costurilor cu salarizarea. Astfel, pe piata muncii se ofera acces la un job unor categorii considerate vulnerabile: studenti, lucratori sezonieri sau someri.
Leasingul de personal, asa cum este cunoscuta munca prin agent de munca temporara, implica un raport de munca intre un intermediar (agentul de munca temporar) si un salariat, acesta din urma este pus la dispozitie catre o companie (utilizator).
Munca temporara este reglementata prin Codul Muncii (Legea 53/2003, cu modificarile si actualizarile ulterioare) la capitolul VII, articolele 88-102.
In stabilirea unor elemente caracteristice acestui tip de raporturi de munca sunt incluse si prevederile:
- Hotararea de Guvern 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara;
- Hotararea de Guvern 557/2007 privind completarea masurilor destinate promovarii imbunatatirii securitatii si sanatatii la locul de munca pentru salariatii cu contract de munca pe durata determinata si pentru salariatii temporari incadrati la agenti de munca temporara;
- Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, modificata si completata.
La nivel european, amintim:
- Directiva 2008/104/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind munca prin agent de munca temporara;
- Conventia OIM 181/1997 privind agentiile private de ocupare a fortei de munca;
- Directiva 91/383 CEE a Consiliului de completare a masurilor destinate sa promoveze imbunatatirea securitatii la locul de munca in cazul lucratorilor care au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara.
Doresti sa optezi pentru servicii de munca temporara? Contacteaza-ne!
Articol preluat de pe https://bia.ro/cine-opteaza-pentru-munca-temporara-in-romania/