Pentru ca vrem sa-ti oferim informatii de calitate si de actualitate, am creat seria de interviuri „HR Talks”, unde echipa de HR Smartemp raspunde la intrebari legate de piata muncii temporare.
Astazi, vorbim despre avantajele muncii temporare atat pentru angajati, cat si pentru companii. Echipa de HR a impartasit insight-uri valoroase si detaliate si sfaturi practice, care iti vor oferi o imagine completa asupra beneficiilor acestui tip de angajare pentru toti cei implicati.
1. Care sunt principalele avantaje ale muncii temporare pentru angajati, din perspectiva echipei de HR?
Din perspectiva echipei de HR, un angajat poate sa acceseze un loc de munca mai usor prin acest gen de colaborare, are posibilitatea de a dobandi cunostinte noi si experienta intr-un domeniu pentru care doreste sa se specializeze. Are sansa de a alege mai usor o perioada de munca potrivita cu nevoile sale de dezvoltare, gestionand mai eficient perioada in care doreste sa munceasca, beneficiaza de acelasi tratament ca si angajatii interni si poate fi ajutat de agentul de munca sa isi gaseasca un nou loc de munca dupa ce perioada contractuala ajunge la final.
2. Cum este perceputa munca temporara de catre candidati in comparatie cu alte tipuri de angajare?
Pentru foarte multi angajati temporari, aceasta forma de munca este un beneficiu profesional si financiar. Este un avantaj pentru studentii care vor sa-si rotunjeasca veniturile, dar se pot angaja doar pe perioada vacantelor scolare sau, din cauza programului de cursuri, pot lucra doar in anumite perioade ale zilei, cu norma redusa de lucru. Munca temporara avantajeaza si persoanele cu gospodarii rurale, care nu se pot angaja decat in afara sezonului, sau pentru persoanele care doresc sa-si intregeasca veniturile provenite dintr-un contract de munca nedeterminat, pentru o anumita perioada, ca urmare a cresterii cheltuielilor cotidiene.
Pentru multe alte categorii de persoane, munca temporara poate oferi posibilitatea de a patrunde intr-un domeniu in care nu au experienta, fie pentru ca sunt debutanti, fie pentru ca se reorienteaza spre un alt domeniu de activitate. Iar pentru persoanele necalificate, unde oferta este mai mare decat nevoia pietei de angajati permanenti necalificati, munca temporara este o modalitate de a se mentine conectati la piata fortei de munca, reprezentand o alternativa la somaj.
3. Ce beneficii aduce unei companii lucratorul temporar, din punct de vedere al costurilor si flexibilitatii?
Din prisma companiei, munca temporara raspunde unor nevoi imediate, care trebuie rezolvate urgent, precum: cresteri rapide ale productiei, onorarea unor comenzi neprevazute in plan, absenta unora dintre angajatii interni si suplinirea rapida, cu personal nou, a acestora.
Un alt avantaj consta in costurile muncii care devin cheltuiala variabila si nu apasa ca un cost fix pe bilanturile companiilor, apar mult mai putine situatii de litigiu comparativ cu contractele de munca ale angajatilor interni. Solutia de munca temporara poate fi utilizata in cadrul unor companii care trebuie sa experimenteze strategii de dezvoltare sau de inovatie (din domeniul ingineriei sau companii pregatite sa lanseze noi produse pe piata, sa patrunda pe noi piete/arii geografice), reducand riscurile legate de eventualele insuccese. Permite satisfacerea prioritara a exigentei de a face alegeri care sa fie reversibile, fara mari complicatii, limitand astfel costurile si barierele care apar in momentul plecarii personalului.
De asemenea, munca temporara poate reprezenta o prelungire de fapt a perioadei de proba, reducand mult riscul unei alegeri gresite sau al unor eventuale litigii. Un avantaj considerabil este faptul ca o companie poate renunta la un eventual angajat neperformant fara a parcurge situatii procedurale complicate.
4. Ce sfaturi oferiti companiilor care doresc sa incheie pentru prima data un contract de munca temporara?
In situatia in care o companie doreste sa acceseze servicii de munca temporara, este necesar sa inteleaga faptul ca angajatul temporar trebuie tratat similar, atat din punct de vedere al pachetului salarial si al beneficiilor acordate, cat si din punct de vedere al atitudinii, precum un angajat intern, tocmai pentru a evita situatiile tensionate in interiorul echipelor de lucru. Prin urmare, recomandam sa se ofere un pachet salarial similar cu al angajatilor interni, dar si o raportare la angajatul temporar din care sa nu reiasa o diferentiere in tratament in comparatie cu angajatul propriu.
Avand in vedere principiul paritatii salariale, care este statuat de lege, un angajat temporar trebuie platit la acelasi nivel cu unul permanent, astfel incat majoritatea economiilor de costuri realizate de angajatori provin din faptul ca administrarea personalului temporar se face de catre agentul de munca temporara.
5. Cum asigura Smartemp calitatea procesului de recrutare si selectie pentru posturile temporare?
Smartemp asigura calitatea procesului de recrutare si selectie pentru posturile temporare, prin intermediul unei abordari complete si profesionale.
In primul rand, compania ofera servicii de leasing personal, gestionand complet procesul de angajare pentru lucratorii temporari. Aceasta include pregatirea si semnarea documentelor necesare angajarii, plata salariilor la timp, asigurarea managementului tichetelor de masa, efectuarea serviciilor de Sanatate si Securitate in munca si Medicina Muncii.
De asemenea, Smartemp ofera suport in legislatia muncii prin intermediul expertilor specializati in acest domeniu, care monitorizeaza constant aspectele legale pentru a rezolva rapid orice probleme si a gasi solutii imediate. Procesul de selectie este simplificat si eficientizat, permitand companiilor sa raspunda rapid nevoilor lor de personal temporar. In plus, ofera transparenta in operatiunile care implica angajatii temporari, prin accesul la aplicatia de salarizare si administrare de personal si prin furnizarea de rapoarte lunare si periodice.
Prin aceasta abordare, Smartemp asigura ca operatiunile companiilor se desfasoara profitabil si fara riscuri, oferindu-le flexibilitate si acces la o forta de munca temporara calificata.