Pentru că vrem să-ți oferim informații de calitate și de actualitate, am creat seria de interviuri „HR Talks”, unde echipa de HR Smartemp răspunde la întrebări legate de piața muncii temporare.
Astăzi, vorbim despre avantajele muncii temporare atât pentru angajați, cât și pentru companii. Echipa de HR a împărtășit perspective valoroase și detaliate, dezvăluind modul în care colaborarea temporară poate aduce beneficii semnificative pentru toți cei implicați. Descoperă insight-uri cheie, care îți vor oferi o imagine completă asupra beneficiilor acestui tip de angajare.
1. Care sunt principalele avantaje ale muncii temporare pentru angajați, din perspectiva echipei de HR?
Din perspectiva echipei de HR, un angajat poate să acceseze un loc de muncă mai ușor prin acest gen de colaborare, are posibilitatea de a dobândi cunoștințe noi și experiență într-un domeniu pentru care dorește să se specializeze. Are șansa de a alege mai ușor o perioadă de muncă potrivită cu nevoile sale de dezvoltare, gestionând mai eficient perioada în care dorește să muncească, beneficiază de același tratament ca și angajații interni și poate fi ajutat de agentul de muncă să își găsească un nou loc de muncă după ce perioada contractuală ajunge la final.
2. Cum este percepută munca temporară de către candidați în comparație cu alte tipuri de angajare?
Pentru foarte mulți angajați temporari, această formă de muncă este un beneficiu profesional și financiar. Este un avantaj pentru studenții care vor să-și rotunjească veniturile, dar se pot angaja doar pe perioada vacanțelor școlare sau, din cauza programului de cursuri, pot lucra doar în anumite perioade ale zilei, cu normă redusă de lucru. Munca temporară avantajează și persoanele cu gospodării rurale, care nu se pot angaja decât în afara sezonului, sau pentru persoanele care doresc să-și întregească veniturile provenite dintr-un contract de muncă nedeterminat, pentru o anumită perioadă, ca urmare a creșterii cheltuielilor cotidiene.
Pentru multe alte categorii de persoane, munca temporară poate oferi posibilitatea de a pătrunde într-un domeniu în care nu au experiență, fie pentru că sunt debutanți, fie pentru că se reorientează spre un alt domeniu de activitate. Iar pentru persoanele necalificate, unde oferta este mai mare decât nevoia pieței de angajați permanenți necalificați, munca temporară este o modalitate de a se menține conectați la piața forței de muncă, reprezentând o alternativă la șomaj.
3. Ce beneficii aduce unei companii lucrătorul temporar, din punct de vedere al costurilor și flexibilității?
Din prisma companiei, munca temporară răspunde unor nevoi imediate, care trebuie rezolvate urgent, precum: creșteri rapide ale producției, onorarea unor comenzi neprevăzute în plan, absența unora dintre angajații interni și suplinirea rapidă, cu personal nou, a acestora.
Un alt avantaj constă în costurile muncii care devin cheltuială variabilă și nu apasă ca un cost fix pe bilanțurile companiilor, apar mult mai puține situații de litigiu comparativ cu contractele de muncă ale angajaților interni. Soluția de muncă temporară poate fi utilizată în cadrul unor companii care trebuie să experimenteze strategii de dezvoltare sau de inovație (din domeniul ingineriei sau companii pregătite să lanseze noi produse pe piață, să pătrundă pe noi piețe/arii geografice), reducând riscurile legate de eventualele insuccese. Permite satisfacerea prioritară a exigenței de a face alegeri care să fie reversibile, fără mari complicații, limitând astfel costurile și barierele care apar în momentul plecării personalului.
De asemenea, munca temporară poate reprezenta o prelungire de fapt a perioadei de probă, reducând mult riscul unei alegeri greșite sau al unor eventuale litigii. Un avantaj considerabil este faptul că o companie poate renunța la un eventual angajat neperformant fără a parcurge situații procedurale complicate.
4. Ce sfaturi oferiți companiilor care doresc să încheie pentru prima dată un contract de muncă temporară?
În situația în care o companie dorește să acceseze servicii de muncă temporară, este necesar să înțeleagă faptul că angajatul temporar trebuie tratat similar, atât din punct de vedere al pachetului salarial și al beneficiilor acordate, cât și din punct de vedere al atitudinii, precum un angajat intern, tocmai pentru a evita situațiile tensionate în interiorul echipelor de lucru. Prin urmare, recomandăm să se ofere un pachet salarial similar cu al angajaților interni, dar și o raportare la angajatul temporar din care să nu reiasă o diferențiere în tratament în comparație cu angajatul propriu.
Având în vedere principiul parității salariale, care este statuat de lege, un angajat temporar trebuie plătit la același nivel cu unul permanent, astfel încât majoritatea economiilor de costuri realizate de angajatori provin din faptul că administrarea personalului temporar se face de către agentul de muncă temporară.
5. Cum asigură Smartemp calitatea procesului de recrutare și selecție pentru posturile temporare?
Smartemp asigură calitatea procesului de recrutare și selecție pentru posturile temporare, prin intermediul unei abordări complete și profesionale.
În primul rând, compania oferă servicii de leasing personal, gestionând complet procesul de angajare pentru lucrătorii temporari. Aceasta include pregătirea și semnarea documentelor necesare angajării, plata salariilor la timp, asigurarea managementului tichetelor de masă, efectuarea serviciilor de Sănătate și Securitate în muncă și Medicina Muncii.
De asemenea, Smartemp oferă suport în legislația muncii prin intermediul experților specializați în acest domeniu, care monitorizează constant aspectele legale pentru a rezolva rapid orice probleme și a găsi soluții imediate. Procesul de selecție este simplificat și eficientizat, permițând companiilor să răspundă rapid nevoilor lor de personal temporar. În plus, oferă transparență în operațiunile care implică angajații temporari, prin accesul la aplicația de salarizare și administrare de personal și prin furnizarea de rapoarte lunare și periodice.
Prin această abordare, Smartemp asigură că operațiunile companiilor se desfășoară profitabil și fără riscuri, oferindu-le flexibilitate și acces la o forță de muncă temporară calificată.