office@smartemp.ro

021 301 90 90

Expo Business Park, Str. Aviator Popisteanu nr. 54A, Cladirea 2, etaj 4, sector 1, 012244 Bucuresti

8 provocari pe care le intampini in leasingul de personal si cum le rezolvi

Sa recrutezi colegi sezonieri este o strategie care te poate ajuta compania ta sa raspunda la volumele mari de lucru din anumite perioade ale anului, fara a fi nevoie sa fie nevoie sa faci angajamente financiare pe termen lung. Iti ofera ofera flexibilitate si posibilitatea de a creste productivitatea in anumite perioade ale anului. Cu toate acestea, angajarea lucratorilor temporari prezinta unele provocari pentru care merita sa creezi un plan de lucru, pentru a te asigura ca obtii tot ce este mai bun cand alegi sa colaborezi cu lucratori sezonieri.

 

1. Respectarea responsabilitatilor fata de angajatii temporari

Ca angajator ai responsabilitati fata de angajatii temporari, precum plata salariilor, retinerea taxelor si plata contributiilor sociale.

Nerespectarea acestor obligatii poate duce la amenzi si probleme legale. In plus, nerespectarea regulilor poate afecta reputatia ta si relatiile cu angajatii temporari si clientii. Angajatii care nu isi primesc salariile la timp sau care se simt tratati incorect vor avea retineri in a mai lucra pentru companie, iar tu poti pierde atat angajatii actuali, cat si pe cei care ar fi putut fi recomandati de acestia.

 

Solutia este sa apelezi la o agentie de leasing de personal:

Pentru a evita aceste probleme, asigura-te ca esti la curent cu modificarile din legislatia muncii. Compania Smartemp preia gestionarea completa a angajatilor temporari si isi asuma procesele aferente (contracte de munca, pontaje, salarii platite la timp, efectuarea serviciilor de Sanatate si Securitate in munca si Medicina Muncii), cu ajutorul aplicatiei sale integrate. Ofera suport si experienta in legislatia muncii, prin experti specializati in legislatia muncii, care monitorizeaza in permanenta toate aspectele legate de dreptul muncii.

De asemenea, ofera transparenta  in operatiunile care implica angajatii temporari, prin accesul la aplicatia de salarizare si administrare de personal si prin furnizarea de rapoarte lunare si periodice.

Cere oferta personalizata

2. Gestionarea asteptarilor candidatilor, recrutati prin leasing de personal

Angajatii temporari si pe baza de contract au adesea asteptari variate si specifice in ceea ce priveste rolurile lor, de la durata si flexibilitatea contractelor la salariu si posibilitatea de angajare permanenta.

Nealinierea intre asteptarile candidatului si realitatile unui job poate duce la nemultumire, scaderea performantei si rate mari de fluctuatie a personalului. Acest lucru poate afecta, de asemenea, reputatia companiei tale, deoarece candidatii dezamagiti pot impartasi experiente negative sau pot alege sa nu te recomande prietenilor.

Pentru a gestiona eficient asteptarile candidatilor, fii deschis si transparent cu privire la detaliile fiecarui rol, inclusiv durata contractului, atributiile de munca, tarifele de plata si posibilitatea de prelungire aa contractului sezonier sau angajarea permanenta. Vorbeste periodic cu oamenii pentru a te asigura ca esti la curent cu orice schimbari in asteptarile lor. De asemenea, este util sa le oferi o imagine realista despre peisajul muncii temporare din industria lor. Gestionand asteptarile eficient, poti creste satisfactia candidatilor si mentine o reputatie pozitiva a companiei.

3. Integrarea personalului temporar in cultura organizationala

Colegii temporari trebuie sa colaboreze cu membrii permanenti ai echipei, care au deja o cultura organizationala bine definita. Si lucratorii sezonieri pot simti ca nu fac parte din colectiv.

Comunicarea eficienta a culturii organizationale si a procedurilor operationale poate facilita integrarea noilor angajati si respectarea politicilor organizationale. Incurajarea interactiunilor sociale, oferirea de oportunitati pentru schimbul de competente si recunoasterea contributiilor lor ii pot ajuta sa se simta apreciati si conectati la echipa.

4. Comunicarea cu personalul temporar

Colegii temporarii pot sa nu aiba vizibilitatea asupra sarcinilor si progresului lor. Lipsa unei comunicari eficiente poate afecta fluxul de lucru si productivitatea.

Stabilirea unui cadru dedicat de comunicare, adaptat muncitorilor temporari, este esentiala pentru a depasi aceasta provocare. Aceasta poate implica organizarea de intalniri regulate pentru a verifica situatia fiecaruia si abordarea provocarilor care apar.

De asemenea, utilizarea aplicatiilor de comunicare dedicate personalului temporar poate fi eficienta pentru confirmarea programelor de lucru, gestionarea schimbarilor de ultim moment si rezolvarea problemelor.

5. Formarea colegilor temporari

Adesea personalul temporar nu este inclus in planurile de formare ale companiei, pentru ca se considera ca investitia nu se merita, contractele fiind pe termen scurt. Insa o integrare si o formare eficiente reprezinta baza pentru ca lucratorii temporari sa aiba succes in rolurile lor. Familiarizarea acestora cu valorile, normele si mediul de lucru al companiei ii ajuta sa contribuie rapid la proiecte.

Ofera programe de formare care ii ajuta sa-si dezvolte competentele si cunostintele necesare pentru a-si indeplini responsabilitatile eficient, cultivand increderea si productivitatea. De asemenea, programele de mentorat sau crearea unor echipe de lucru formate din lucratori temporari si angajati cu experienta pot accelera formarea.

6. Distribuirea echilibrata a volumului de munca

Un alt aspect provocator in gestionarea eficienta a personalului temporar este legat de distribuirea sarcinilor. De obicei, colegii temporari sunt angajati pentru functii specifice si nu li se cere sa indeplineasca roluri multiple. Totusi, daca este necesar sa ocupe mai multe roluri (de exemplu in retail pot fi casieri, dar si responsabili cu aranjatul marfurilor), acest lucru trebuie comunicat de la inceput.

Evalueaza cerintele joburilor, competentele si disponibilitatea personalului pentru a aloca sarcinile in mod eficient si a preveni epuizarea. Claritatea in ceea ce priveste asteptarile este esentiala pentru a motiva colegii temporari.

7. Retentia

Fluctuatia este o problema comuna in cazul muncii temporare, deoarece angajatii pot fi in companie doar pentru perioade scurte. Ciclul constant de recrutare si formare poate fi consumator de timp si costisitor pentru companie, ceea ce duce la intreruperi operationale.

Pentru a reduce fluctuatia, concentreaza-te pe crearea unui mediu de lucru pozitiv si favorabil. Ofera salarii in acord cu experienta candidatilor si chiar peste nivelul salariilor din industria in care activati, programe flexibile si oportunitati de dezvoltare a carierei. Umareste performanta lucratorilor temporari si propune-le celor mai talentati sa devina angajati permanenti, stimuland astfel loialitatea si reducand nevoia de angajare frecventa.

8. Construirea unei baze de angajati temporari de incredere

Gasirea rapida a lucratorilor temporari calificati poate fi o lupta, mai ales in industriile competitive sau in sezonul de varf. Ce poti face? Mizeaza pe urmatoarele strategii:

Grupuri de talente: Dezvolta o baza de date cu lucratori temporari verificati in prealabil, pe industrii, care pot fi chemati cand ai proiecte sezoniere. Compania Smartemp, specializata in leasing de personal are o astfel de baza de date si te poate ajuta sa ocupi pozitiile sezoniere intr-un timp mai scurt decat cel in care o iei de la zero cu realizarea bazei de date.

Employer Branding: Pozitioneaza compania ca un loc de dorit pentru a lucra, chiar si pentru roluri temporare, prin intermediul retelelor de socializare, targurilor de locuri de munca si prin review-urile angajatilor.

Ofera feedback: Creeaza un sistem in care lucratorii temporari pot oferi feedback cu privire la experienta lor, ajutand la perfectionarea practicilor de angajare si management.

In timp ce munca temporara ofera multe avantaje, precum flexibilitatea si controlul costurilor, ea vine, de asemenea, cu multe provocari pe care merita sa le parcurgi. Prin abordarea obstacolelor comune – cum ar fi gestionarea asteptarilor lucratorilor temporari, comunicarea, integrarea colegilor temporari, formarea si retentia acestora poti ajuta compania sa ramana agila si productiva intr-o perioada cu multe schiimbari.

 

Surse: 

McKinsey & Company (2021) - The Future of Work: Managing Temporary Labor

Society for Human Resource Management (SHRM) (2022) - Managing Temporary Employees: Best Practices for HR Managers

LinkedIn (2023) - 5 challenges with managing temp and contract recruitment

Workstaff - Common Challenges Managing A Temporary Workforce and How to Solve Them

Forbes (2023) - How to Effectively Manage a Temporary Workforce in a Competitive Job Market

 

Citeste si:

Ține cont de trendurile în munca temporară pentru 2025!

De ce ar trebui să apelezi la leasing-ul de personal în perioadele aglomerate din business

Scroll to Top