office@smartemp.com

021 301 90 90

Expo Business Park, Str. Aviator Popisteanu nr. 54A, Cladirea 2, etaj 4, sector 1, 012244 Bucuresti

Leasingul de personal și munca temporară: Când și de ce să apelezi la specialiști

Leasingul de personal este un concept folosit de decenii întregi la nivel mondial, iar în România și-a făcut apariția în anii ’90. Ce presupune mai exact leasingul de personal? Ce avantaje îți oferă o companie de leasing de personal afli în cele ce urmează.

O companie de leasing de personal, care oferă servicii de resurse umane și recrutare, asigură unei alte firme, numită utilizator, personal pe o perioada determinată.

Astfel, cei care vor lucra în acest sistem vor fi angajați în acte ai companiei de recrutare, dar în practică ei vor presta servicii pentru firma care are nevoie de personal pe o durata prestabilită. Companiei care oferă servicii de leasing de personal îi revin sarcinile întocmirii documentelor necesare angajării, contractelor de muncă, fișei postului și managementului tichetelor de masă.

Când apare nevoia de munca temporară

Există perioade în activitatea companiei tale, când nevoia de forță de muncă este mai mare. Poate fi vorba de volume mari de producție sau de activitate în relația cu publicul, date de sezonalitatea afacerii, precum în construcții, agricultură și turism sau de proiecte preluate pe o perioadă determinată. În astfel de situații, să apelezi la un agent de munca temporara este o soluție extrem de eficientă pentru o companie.

De asemenea, nevoia de a apela la leasingul de personal poate apărea și atunci când angajații intră în concediu medical, de maternitate sau de studii, ori atunci când compania nu mai are voie să facă angajări. O altă situație în care munca temporară este o soluție este cea în care vorbim despre o firmă nou înființată sau despre un departament nou înființat în firmă, când nu ai certitudini în activitate și buget.

Avantajele leasingului de personal

Un prim avantaj de care se bucură o firmă care apelează la leasing de personal este acela că are acces cu ușurință la forță de muncă, fară a mai fi nevoită să caute personal, să încheie contracte de muncă și, eventual, să negocieze anumite clauze.

Astfel, compania care apelează la forță de munca temporara scapă de o serie de responsabilități, cum ar fi cele legate de întocmirea actelor de angajare, de salarizare, furnizorul de personal fiind cel care preia toate aceste atribuții. Printre atribuțiile încredințate furnizorului de personal se numără și cele legate de salarizare, de întocmirea documentelor fiscale sau de relația cu instituțiile abilitate.

Practic, odată externalizate aceste atribuții, costurile legate de angajarea pe perioadă determinată sunt predictibile și mai mici, iar atenția companiei se poate îndreaptă către activitatea sa de baza. Astfel firma economisește nu doar timp, ci și foarte multă energie.

Pe de altă parte, există și cazuri în care, odată cu finalizarea contractului pe perioadă determinată, să ajungi la concluzia că unul sau mai mulți angajați temporari au devenit indispensabili pentru activitatea companiei. Le poți propune să devină parte a echipei pe perioadă nedeterminată, acesta fiind un alt avantaj oferit de leasingul de personal.

Articol preluat de pe https://bia.ro/leasingul-de-personal-si-munca-temporara-cand-si-de-ce-sa-apelezi-la-specialisti-pentru-asta/

Scroll to Top